Falundafa.org


8. előadás
 

A bigu

Néhányan felvetették a bigu* kérdését. A bigu jelenség létezik. Nem csak a művelés világában létezik, hanem jelen van az emberi társadalom egészében is. Akadnak, akik nem esznek vagy nem isznak semmit egy pár éven át vagy akár egy évtizeden át sem, mégis nagyon jól élnek. Akadnak olyan emberek is, akik a bigut egy bizonyos szint visszatükröződésének tartják; míg mások úgy vélik, hogy [a bigu] annak a jele, hogy éppen kitisztul a test. Néhányan pedig azt állítják, hogy ez a magas szintű művelési folyamat.

Voltaképpen egyik sem. De akkor mi ez? A bigu egy különleges művelési módszer egy adott környezetben. Milyen körülmények között alkalmazzák? Az ősi Kínában, főleg a vallások alapítása előtt, sok művelő alkalmazott titkos vagy magányos művelési formákat távoli hegyekben vagy az emberi településektől messze fekvő barlangokban. Miután úgy döntöttek, hogy ily módon végzik [a művelést], ez magában foglalta a táplálékforrás problémáját. Ha nem alkalmazták volna a bigu módszerét, egyáltalán nem tudták volna művelni magukat, és éhen vagy szomjan kellett volna halniuk. Amikor Chongqingből* Wuhanba tartottam, hogy a Fát tanítsam ott, a Jangce folyó mentén keleti irányba hajóztam, és a Három-szoros mindkét oldalán barlangokat láttam a domboldalon; számos jól ismert hegységben is vannak ilyenek. A régi időkben a művelők egy kötél segítségével felmásztak ezekbe a barlangokba, majd elvágták a kötelet, és ott bent művelték magukat. Ha sikertelenek voltak a művelésben, akkor meg kellett halniuk odabent. Nem volt ott sem víz, sem élelem, és ilyen rendkívül különleges körülmények között alkalmazták ezt a különleges művelési módszert.

Sok gyakorlat ment keresztül ezen az örökölt folyamaton, ezért magukban foglalják a bigut is. De sok művelési út nem tartalmaz bigut, és ez a helyzet a legtöbb gyakorlatnál, amelyeket manapság terjesztenek a társadalomban. Azt mondjuk, hogy csak egyetlen egy iskolára koncentrálj. Nem csinálhatod csak úgy azt, amit akarsz. Talán azt gondolod, hogy a bigu jó, és hogy gyakorolni akarod – de minek? Néhányan jónak találják és kíváncsiak rá vagy azt gondolják, hogy a képességeik elég jók ahhoz, hogy dicsekedjenek velük. Az embereknek különböző mentalitásaik vannak. Még akkor is, ha valaki egy gyakorlaton belül alkalmazza ezt a művelési módszert, a saját energiáját használja fel a fizikai testében létrejövő hiány pótlására, így több a veszteség, mint a haszon. Mint tudjátok, főleg miután megalakultak a vallások, teát és ételt vittek azoknak, akik a kolostorokban meditáltak vagy elvonultak művelődni. De ez nem foglalja magában ezt a kérdést. Főleg a hétköznapi emberek társadalmában műveljük magunkat. Egyáltalán nem kell átvenned ezt a módszert. Továbbá, ha az iskoládnak nem része [a bigu], akkor nem adhatod hozzá meggondolatlanul. De ha tényleg bigut szeretnél gyakorolni, akkor csak rajta. Amennyire én tudom, ez a jelenség akkor fordulhat elő, ha egy mester magas szinten tanítja a gyakorlatát, ha tényleg vezeti az embereket, és ha a gyakorlata tényleg tartalmazza a bigut. Viszont képtelenség népszerűsíteni; általában elvisz egy tanítványt, hogy titokban és egyedül művelje magát.

Manapság is akadnak olyan csigong mesterek, akik tanítják a bigut. Megtörtént a bigu? Nem igazán, végül nem. Kinek sikerült [a bigu]? Láttam, hogy elég sokan kerültek kórházba, és jó néhány ember élete forog kockán. Hogyan történhetett ez? Talán nem is létezik a bigu? De, létezik. Még egy dolog: senkinek sem szabad szétrombolnia a hétköznapi emberek társadalmi állapotát – nem szabad szétrombolni. Arról nem is beszélve, hogy ha sok embernek nem kellene sem ennie, sem innia az országban, azt mondanám, hogy sokkal könnyebb lenne a helyzet, ha a Chanchung-i lakosok nem ennének és nem innának! Nem kellene többé a főzéssel törődni. A földművesek nagyon nehéz munkát végeznek a földeken, ha nem ennének többé, akkor sokkal egyszerűbb lenne az egész: evés nélkül dolgoznának. Ez működne? Ez még emberi társadalom lenne? Így biztosan nem működne, mert nem megengedett az effajta nagyszabású beavatkozás az emberi társadalomba.

Amikor néhány csigong mester a bigut tanította, sok ember életét veszélyeztették ezzel. Néhányan szinte megszállottan keresik a bigut, de még nem váltak meg a ragaszkodásaiktól, még rengeteg hétköznapi emberi ragaszkodásuk van, ezért ha ízletes ételeket látnak, amiket nem ehetnek, összefut a nyál a szájukban, feljön a ragaszkodásuk, nem tudnak uralkodni rajta, és nyugtalanok lesznek. Ha megjön az étvágya, akkor enni akar, máskülönben éhesnek érzi magát. Ha megeszi, ki kell hánynia. Mivel képtelen enni, ideges lesz és félni kezd. Sokan kerültek kórházba, és sokan közülük tényleg életveszélyben vannak. Egyesek hozzám jöttek, és megkértek, hogy intézzem el nekik ezt a zűrzavart, de én nem törődök ilyesmivel. Néhány csigong mester egyszerűen felelőtlenül viselkedik. Senki sem hajlandó helyettük megoldani a gondokat.

Továbbá, ha bajba kerülsz a bigu gyakorlásánál, az nem a saját törekvésed eredménye? Azt mondjuk, hogy létezik ez a jelenség, de ez nem egy „magas szintű állapot” és nem is egy „különös visszatükröződés”, hanem csak egy gyakorlási módszer egy különös környezetben, amit nem lehet népszerűsíteni. Sokan törekednek a bigura és „biguként” vagy „fél-biguként” sorolják be őket, sőt, különböző szintekre is felosztják. Néhányan azt állítják, hogy csak vízre van szükségük, mások azt mondják, hogy csak gyümölcsre van szükségük. Mindez hamis bigu, és ahogy telik az idő, biztosan egyik sem működik. Egy igaz művelő innivaló és ennivaló nélkül marad a barlangban – ez az igazi bigu.

A csí lopása

Ha a csí lopásáról beszélünk, néhány ember elsápad a félelemtől, és túl rémültek ahhoz, hogy kipróbálják a csigongot. Sokan nem mernek gyakorolni vagy nem mernek a csigonggal érintkezésbe kerülni, mert néhányan olyan jelenségekről beszélnek a művelés világában, mint a „művelési téboly”, a „csí lopása”, stb. Ha nem lennének ilyen állítások, talán több ember gyakorolná a csigongot. Mégis akadnak olyan szegényes xinxinggel rendelkező csigong mesterek is, akik kifejezetten ilyen dolgokat tanítanak, amivel nagy káoszt okoznak a művelés világában. Valójában ez nem olyan rettenetes, mint ahogy leírták. Úgy látjuk, hogy a csí csupán csí, akkor is, ha „kaotikus őscsí”-nek, ilyen csínek vagy olyan csínek nevezed. Amíg egy ember testében csí van, addig a gyógyítás és az egészségmegőrzés szintjén található, és még nem gyakorló. Amíg egy embernek csíje van, az azt jelenti, hogy az ember teste még nincs teljesen megtisztítva és még rendelkezik beteg csível – ez biztos. Aki csít lop, az ugyancsak a csí szintjén van. Gyakorlóink közül ki szeretné ezt a piszkos csít? Egy nem gyakorló testének a csíje meglehetősen piszkos, de a csigong gyakorlása alatt világosabbá válhat. A betegség helyén egy halom nagy sűrűségű fekete anyag mutatkozhat meg. Ha folytatja a gyakorlást, ha az érintett személy betegsége tényleg meggyógyult és fit lett, akkor a csí lassanként sárga lesz. Ha tovább gyakorol, megszűnnek a betegségei, és a csíje is eltűnik. Ekkor belép a tejfehér test állapotába.

Ez azt jelenti tehát, hogy ha valakinek van csíje, akkor van betegsége is. Gyakorlók vagyunk – mire kellene nekünk a csí a gyakorlásban? Ki kell tisztítanunk a saját testünket, hogy akarhatnád ezt a piszkos csít?! Határozottan nem akarjuk. Az, aki csít akar, a csí szintjén található. A csí szintjén nem tud különbséget tenni a jó és a rossz csí között, nem rendelkezik ezzel a képességgel. Képtelen megmozdítani az igaz csít a test elixír mezőjén, az őscsít csak magas gongfuval rendelkező tehetséges emberek képesek megmozdítani. Nyugodtan hagyd, hogy lopja a piszkos csít a testedből – ennek nincs jelentősége. Ha a gyakorlás közben le akarom önteni magam csível, csak rá kell gondolnom, és a hasam már ki is domborodik.

A Tao iskolában a tianzi karóállást*, a Buddha iskolában pedig a csí fejtetőn keresztüli beöntését tanítják. Az univerzumban rengeteg csí van, egész nap magadra öntheted. Ha felnyitod a laogong pontot és a baihui pontot* a fejed tetején, akkor magadra öntheted a csít a kezeiddel, miközben az elixír mezőre összpontosítasz. Egy ideig tele leszel vele. Nem számít, mennyire vagy tele a csível, mi haszna van ennek? Ha néhányan sokat gyakorolják a csít, akkor úgy érzik, mintha felduzzadnának az ujjaik, meg a testük is. Ha odamennek hozzá mások, egy mezőt éreznek körülötte: „Nahát, igazán jól gyakoroltál!” Azt mondom, ez semmi. Hol van a gongod? Ez még mindig csak a csí gyakorlása, ami nem helyettesítheti a gongot, bármennyi csíje is van valakinek. A csí gyakorlásának az a célja, hogy a testben lévő csít a kívülről jövő jó csíre váltsa, hogy ezáltal kitisztuljon a test. Minek tárolod a csít? Ezen a szinten, minden alapvető változás nélkül, a csí még mindig nem gong. Nem számít, mennyi csít loptál, mert nem vagy más, mint egy nagy zsák csí. Mire jó ez? Egyelőre még nem alakult át nagyenergiájú anyaggá. Mitől tartasz? Hagyd, hogy ellopják a csít, ha ez az, amit igazán akarnak.

Gondoljatok bele: ha a testnek csíje van, akkor betegsége is van. Tehát ha valaki a csídet lopja, akkor nem lopja a beteg csít is? Egyáltalán nem tudja megkülönböztetni ezeket, mert azok, akik csít akarnak, a csí szintjén találhatóak, és nincsenek képességeik. Akinek gongja van, az nem akar csít – ez biztos. Ha nem hiszed, végezzünk egy kísérletet. Ha valaki tényleg csít akar lopni tőled, akkor csak állj ott és hagyd, hogy lopja. Arra fókuszáld a gondolataidat, hogy megtöltöd a tested az univerzumból jövő csível, míg ő a hátad mögött lopja a csídet. Látni fogod, hogy milyen jó is ez: sietteti a tested tisztulását, ezáltal megspórolod a csí kilökésének és beöntésének folyamatát. Mivel rossz szándékú és másoktól lop – annak ellenére, hogy amit lop, nem jó – olyasmit tesz, ami miatt dőt veszít. Ezért dőt ad át neked. Ezáltal kialakul egy körfolyamat: ezen az oldalon elveszi a csídet, a másik oldalon viszont dőt ad neked. Aki csít lop, nem tudja ezt. Ha tudná, nem merné ezt tenni!

Mindenkinek kékes arca van, aki csít lop, mind ilyen. Sokan, akik parkokban gyakorolják a csigongot, betegségeik eltávolítására törekszenek, és mindenféle betegségeik vannak. Ha valaki betegséget gyógyít, akkor muszáj kihajtania a kórokozó csít. De azok, akik ellopják a csít, még csak meg sem próbálják kihajtani a kórokozó csít, hanem teletöltik vele a testüket. A testük belseje koromsötét. Mivel állandóan dőt veszít, ezért a megjelenése is sötét lesz. Ha nagyobb lesz a karma mezője, és egyre több dőt veszít, testének belseje és külseje is sötét lesz. Ha tudnák azok az emberek, akik csít lopnak, hogy ilyen típusú változások történhetnek velük, vagy ha tudnák, hogy átadják másoknak a dőt, és hogy ilyen buta dolgot tesznek, akkor már biztosan letettek volna erről.

Néhányan az állítják, hogy a csí nagyon titokzatos: „Ha Amerikában vagy, akkor is fogadhatod a csít, amit kibocsátok neked.” „Várj a fal túloldalán és akkor is fogadhatod a csít, amit kibocsátok neked.” Néhányan nagyon érzékenyek és tényleg fogadják, ha kibocsátja a csít. De a csí nem ebben a dimenzióban mozog, hanem egy másik dimenzióban, ahol nincs fal azon a helyen. Miért nem érzel semmit, ha a csigong mesterek egy nyílt helyen adják le a csít? Mert a másik dimenzióban itt egy akadály van. Tehát a csínek nincs olyan nagy áthatolóereje, mint ahogy azt az emberek mondják.

Ami igazán hatni tud, az a gong. Ha egy gyakorló le tud adni gongot, akkor már nincsen csíje. Amit lead, az nagyenergiájú anyag, ami az égiszemmel nézve egyfajta fény. Ha elér egy másik személyhez, akkor izzó, forró érzés veszi körül, és a hétköznapi emberekre is közvetlenül hathat. Ennek ellenére kétségtelen, hogy a gyógyítás célját nem lehet vele teljesen elérni, mert csak elnyomó hatása van. Annak érdekében, hogy a betegségek valóban meggyógyuljanak, az adott személynek muszáj természetfeletti képességekkel rendelkeznie. Minden egyes betegséghez egy meghatározott természetfeletti képesség tartozik. A rendkívül mikroszkopikus szinten a gong minden részecskéje felölti az alakodat. Felismeri az embereket és intelligens, nagyenergiájú anyag. Ha ellopja valaki, akkor nála maradhat? Nem maradhat ott, és nem is lehet elhelyezni, mert nem annak a személynek a tulajdona. Miután kifejlődött az igaz gyakorlók gongja, mindegyikükre vigyáz egy mester. A mester figyeli, hogy mit csinálsz. Ha megpróbálsz elvenni valamit másoktól, az adott személy mestere sem hagyja.

A csí gyűjtése

A csí lopása és gyűjtése nem olyan problémák, amiket meg kell oldanunk mindenkinek a művelés magas szintű tanításakor. Ez azért van, mert szándékomban áll helyreállítani a művelés hírnevét, és mert szándékomban áll valami jót tenni. Olyan rossz jelenségeket fogok felfedni, amelyekkel senki sem foglalkozott a múltban. Azt akarom, hogy mindenki tudjon róluk, mert szerintem segíteni fog néhány embernek abban, hogy felhagyjanak helytelen viselkedésükkel. Azok az emberek, akik nem ismerik a csigongot, mindig is féltek beszélni róla.

Rengeteg csí van az univerzumban. Néhányan a mennyei jang csíről és a földi jin csíről beszélnek. Mivel te is az univerzum egy eleme vagy, nyugodtan gyűjtheted a csít. De néhányan nem az univerzumból gyűjtik a csít, hanem megtanítják másoknak, hogyan vegyék el a növényektől a csít. Még össze is foglalták a tapasztalataikat: hogyan és mikor kell gyűjteni a csít; a nyárfa csíje fehér, a fenyőfáé pedig sárga. Valaki azt állítja: „A házunk előtt állt egy fa és elvettem a csíjét, majd el is pusztult.” Milyen képesség ez? Ez nem rossz cselekedet? Mint tudjátok, az igaz művelésben a jóindulatú információkra és a kozmikus tulajdonságokhoz való igazodásra fektetünk hangsúlyt. Nem kellene akkor a Shanra is ügyelnünk? Annak érdekében, hogy a Zhen-Shan-Ren kozmikus tulajdonságokhoz igazodjunk, gyakorolni kell a Shant. Növekedhet a gongod, ha állandóan rosszat teszel? Meggyógyíthatók a betegségeid? Ez nem pont ellentéte annak, amit a művelőknek kell tenniük? Ez is ölésnek és rossz tettek elkövetésének számít! Néhányan talán azt mondják: „Minél többet beszélsz, annál felfoghatatlanabb – egy állat leölése egy élet kioltásának számít, és egy növény elpusztítása is egy élet kioltásának számít.” Valóban, ez így van. A buddhizmusban a lélekvándorlásról beszélnek. A lélekvándorlás alatt talán növényként öltesz testet újból. Erről beszél a buddhizmus. Mi nem így beszélünk róla, de mindenkinek elmondhatjuk, hogy a fák is élnek. Nemcsak, hogy élnek, hanem még magas szintű gondolati tevékenységekkel is bírnak.

Egy példa: Amerikában él egy ember, aki elektronikával foglalkozik, és azt tanítja másoknak, hogyan kell használni a hazugságvizsgálót. Egy nap hirtelen olyan ötlete támadt, hogy a hazugságvizsgáló két elektródáját egy sárkányfához kötötte, és megöntözte a növény gyökerét vízzel. Röviddel ezután észrevette, hogy a hazugságvizsgáló tűje egy görbületet rajzolt. Ez a görbület pontosan arra a görbületre hasonlított, ami akkor jelenik meg, ha az emberi agyban rövid ideig lelkesültség és öröm keletkezik. Nagyon meg volt lepődve. Lehetséges, hogy a növényeknek vannak érzéseik? Majdnem kiszaladt az utcára és ezt kiabálta: „A növényeknek vannak érzéseik!” Ettől az eseménytől hajtva mindjárt további kutatásokat és sok-sok kísérletet végzett.

Egyszer egymás mellé állított két növényt és megkért egy diákot, hogy tapossa szét az egyik növényt a másik növény jelenlétében. Aztán egy szobába állította a másik növényt, és rákötötte a hazugságvizsgálót. Öt diákot küldött be a szobába. Az első négy diáknál semmi reakciót sem mutatott a növény. Amikor viszont az a diák lépett be a szobába, aki összetaposta a másik növényt, még nem is volt a növény közelében, máris egy gyors kanyart írt a tű, ami csak akkor rajzolódik ki, ha egy ember félni kezd. Nagyon meg volt döbbenve! Ez az esemény egy nagy kérdést von maga után: régóta azon a véleményen vagyunk, hogy az emberek magasrendű élőlények, és olyan érzékszervekkel rendelkeznek, amelyekkel képesek megkülönböztetni dolgokat, és hogy agyuk van, amivel elemezni tudnak. De hogyan képesek a növények dolgokat megkülönböztetni? Talán vannak érzékszerveik? Ha valaki korábban azt mondta volna, hogy a növényeknek érzékszerveik, gondolataik és érzéseik is vannak, és hogy felismerik az embereket, akkor ezt babonának tartották volna. De ez nem minden, úgy tűnik, hogy bizonyos tekintetben felülmúlják a mai embert is.

Egy nap rákötötte a hazugságvizsgálót a növényre és azon töprengett: „Milyen kísérletet végezzek? Meggyújtom a leveleit tűzzel, és meglátom milyen reakciói lesznek.” Ezzel a gondolattal – még mielőtt megégette volna a növényt – a tű egy gyors kanyart írt le, ami akkor rajzolódik ki, ha egy ember életveszélyben van és segítséget kér. Ezt a parapszichologikus képességet korábban „gondolatolvasás”-nak hívták; ez egy rejtett képesség, egy emberi ösztön. De a mai emberi faj degenerált, ezért újból kell művelned magad, vissza az eredethez, a valódhoz és az eredeti természetedhez kell visszatérned, csak akkor birtokolhatod újra. De a növényeknek már megvan ez a képességük, és tudják, hogy mire gondolsz. Ez elég elképzelhetetlennek hangzik, de ez egy valódi, konkrét tudományos kísérlet volt. Különböző kísérleteket végzett a távvezérlés természetfeletti képességét is beleértve. Tanulmányainak nyilvánosságra hozása nagy feltűnést keltett az egész világon.

Különböző országok botanikusai már elkezdtek kutatásokat végezni ezen a területen, hazánk is részt vesz ebben, és ez már nem számít babonának. A minap azt mondtam, hogy amit a mai emberiség megtapasztalt, feltalált és felfedezett, már elegendő lenne ahhoz, hogy átírjuk a mai tankönyveket. De a hagyományos nézetektől befolyásolva az emberek még vonakodnak elismerni ezeket. Eddig senki sem rendszerezte módszeresen ezeket a dolgokat.

Amikor Északkelet-Kínában egy parkban sétáltam, láttam egy halom elpusztult erdei fenyőt. Senki sem tudja, miféle csigongot gyakoroltak ott: hemperegtek a földön, majd kézzel és lábbal összegyűjtötték a csít a fáktól. Nem sokkal ezután a fenyőfák sárgák lettek és elpusztultak. Vajon jó vagy rossz volt, amit tettek? Gyakorlóink szemszögéből nézve ez ölésnek számít. Gyakorló vagy, ennélfogva jó embernek kell lenned, hogy fokozatosan a kozmikus tulajdonságokhoz igazítsd magad, és hogy elengedd a rossz dolgaidat. Még egy hétköznapi ember szemszögéből nézve sem számít jó tettnek, hanem ez a köztulajdon megrongálása, valamint ezzel árt a zöld növényzetnek és az ökológiai egyensúlynak is. Nem számít, melyik szemszögből nézed, amit teszel, nem jó. Rengeteg csí van az univerzumban, azokat nyugodtan gyűjtögetheted. Néhány embernek nagyon sok energiája van. Miután elértek egy bizonyos szintet, tényleg össze tudják gyűjteni a növények csíjét egyetlen csapással egy nagy területen. De ez nem más, mint csí – nem számít, mennyit gyűjtesz belőle, mi haszna van? Néhányan nem is csinálnak semmi mást a parkokban. Azt mondja: „Nincs szükségem a csigong gyakorlására. Elég, ha séta közben meglendítem a karom, és már kész is vagyok a gyakorlással. Elengendő, ha csít kapok.” Tévesen azt hiszi, hogy a csí a gong. Ha mások a közelébe mennek, érzik, hogy hideg az egész teste. A növények csíje nem jin jellegű? A gyakorlók megpróbálják egyensúlyban tartani a jint és a jangot. Ugyan érezni lehet a testén a fenyőolaj illatát, mégis azt hiszi, hogy jól gyakorolt.

Aki gyakorol, az gongot kap

Az a kérdés, miszerint gongot kap valaki, ha gyakorol, egy nagyon fontos kérdés. Amikor egyszer valaki a Fálun Dáfá előnyeiről kérdezett, azt válaszoltam, hogy a Fálun Dáfá lehetővé teszi, hogy „a gong nemesíti a gyakorlókat”, ami lerövidíti a gyakorlás idejét; megoldja azt a problémát, hogy nincs elég idő a gyakorlásra, mivel lehetővé teszi, hogy éjjel-nappal nemesítsen a gong. Ugyanakkor gyakorlatunk valóban a lélek és a test kettős művelése. Fizikai testünk nagy változásokon megy majd keresztül. A Fálun Dáfá legnagyobb előnyeit azonban korábban nem magyaráztam el, csak most fogom elmagyarázni, mert mélyen gyökeredzik a történelemben, és ez elég nagy hatással bír a művelés világára. A történelem folyamán senki sem merte felfedni, és nem is szabad senkinek felfednie. De az sem jó, ha most sem magyarázom el.

Néhány tanítvány ezt mondta: „Li Hongzhi Mester minden szava mennyei titok, elárulja a mennyei titkokat.” Mi azonban valóban magas szintre vezetjük az embereket, ami az emberek megváltása. Felelősek vagyunk érted, és képesek vagyunk felvállalni ezt a felelősséget, így nem áruljuk el a mennyei titkokat. De ha valaki felelőtlenül beszél ezekről, az a mennyei titkok elárulása. Ma nyilvánosságra hozzuk ezt az elvet, úgy értem az „aki gyakorol, gongot kap” elvét. Véleményem szerint minden mai és történelmi művelési út – beleértve a Buddha iskolát, a Tao iskolát és a qimen iskolát is – az ember helyettes lelkét (helyettes öntudatát) műveli, és a helyettes lélek kapja meg a gongot. A fő lélek, amiről beszélünk, a saját gondolatokra utal. Tisztában kell lenned azzal, hogy mire gondolsz és mit teszel – ez az igazi éned. Azt viszont egyáltalán nem tudod, hogy mit tesz a helyettes lelked. Habár ugyanabban az időpontban született mint te, azonos nevet viseltek, valamint megjelenésetek is azonos, és ugyanazt a testet birtokoljátok, szigorú értelemben, ő nem te vagy.

A világegyetemben létezik egy alapelv: aki veszít, az nyer is; aki műveli magát, az gongot kap. A történelem során minden művelési út azt tanította az embereknek, hogy essenek transzba a gyakorláskor, hogy ne gondoljanak semmire, és hogy lépjenek be a mély koncentrációba, míg végül mindenről megfeledkeznek. Vannak, akik három órán át meditálnak, és úgy érzik, mintha csak egy pillanat telt volna el, mások még csodálják is koncentrációs képességüket. De vajon tényleg gyakorolt? Ő maga sem tudja. Főleg a Tao iskolában tanítják, hogy ha meghal a shishen*, akkor megszületik a helyettes lélek. A „shishen” kifejezés, amiről ők beszélnek, nálunk „fő lelket” jelent; és amit ők „igaz léleknek” neveznek, az nálunk a „helyettes lélek”. Ha a shishened tényleg meghal, akkor valóban meghalsz, és tényleg nem létezik többé a fő lelked. Egy másik művelési utat gyakorló ezt mondta nekem: „Tanár, ha gyakorlok, nem ismerem fel a családom otthon.” Egy másik személy ezt mondta: „Nem úgy gyakorlok, mint a többiek, akik korán reggel és késő este szorgalmasan [gyakorolnak]. Ha hazamegyek, lefekszem a heverőre, aztán kijön az énem és gyakorol. Fekve nézem, hogyan gyakorol.” Ezt nagyon szomorúnak találom, de ugyanakkor mégsem annyira szomorú!

Miért pont a helyettes lelket akarják megváltani? Lü Dongbin* egyszer ezt mondta: „Inkább az állatokat váltanám meg, mintsem az embereket.” Valóban rendkívül nehéz felismerniük a hétköznapi embereknek, mert megtévesztette őket a hétköznapi emberek társadalma. A gyakorlati haszonnal előttük képtelenek feladni a ragaszkodásaikat. Ha nem hiszed, majd meglátod, hogy néhányan újra hétköznapi emberekké válnak, ha kimennek a csarnokból a tanfolyam után; ha valaki megsérti vagy hozzáér, nem tágít. Egy idő után nem tekinti majd magát gyakorlónak. A történelem során sok Tao művelő látta, hogy nagyon nehéz az embereket megváltani. Ez azért van, mert az ember fő lelke teljesen elveszett az útvesztőben. Akik jó megvilágosodási képességgel bírnak, rögtön megértik a célzást. Néhányan nem hisznek benne, nem számít, mit mondasz. Úgy vélik, hogy csak hihetetlen történeteket mesélsz. Nagyon sokszor kihangsúlyoztuk, hogy művelnie kell a xinxingjét, de ha újból a hétköznapi emberek között van, úgy viselkedik, ahogy megszokta. Azt hiszi, hogy a könnyen elérhető, tényleges és kézzelfogható előnyök célszerűek, ezért kitart mellettük; [úgy hiszi], hogy a Fá, amit a Tanár tanít, ugyan ésszerűen hangzik, de nem lehet követni. Az ember fő lelkét lehet a legnehezebben megváltani, miközben a helyettes lélek láthat jeleneteket más dimenziókban. Ezért ezt gondolják: „Miért kell mindenképpen a fő lelkedet megváltanom? A helyettes lélek is te vagy. Hát nem ugyanaz, ha őt váltom meg? Mindegyik te vagy, úgyhogy mindegy, hogy ki kapja meg, mindkét esetben te kapod meg.”

Hadd írjam le konkrét művelési módszereiket. Ha valaki a távolbalátás természetfeletti képességével rendelkezik, a következő jelenetet láthatja: amint a meditáláskor belépsz a koncentrációba, azonnal látni fogod, hogy „huss!”, az egyik TE, aki veled azonos megjelenésű, hirtelen elhagyja a tested. Megpróbálod megkülönböztetni őket, de melyik vagy te saját magad? Ott ülsz. Látod, hogy miután elhagyta a tested, egy olyan dimenzióban műveli majd magát mestere vezetése alatt, amit a mestere alakított át neki. [Ez a dimenzió] rendelkezhet egy letűnt társadalom formájával, a mai társadalom formájával vagy akár egy másik dimenzió társadalmi formájával is. Megtanítják neki a gyakorlást, és sok szenvedést tűr el, egy-két órát naponta. Ha visszatér a gyakorlás után, akkor te is kijössz a transzból. Ez azokra vonatkozik, akik látnak.

Ez akkor még inkább szánalmas, ha az ember nem lát. Ha egy ilyen személy két óra elteltével kijön a transzból, nem tud semmiről és kábult. Akadnak olyan emberek is, akik alszanak, két-három órát alszik egyfolytában, majd azt hiszi, hogy kész van a gyakorlással, holott teljes mértékben átengedte magát másoknak. Ez azokra az esetekre vonatkozik, amikor időközönként gyakorolnak, mindennap egy bizonyos ideig meditálnak. Akadnak olyan emberek is, akik ezt egyszerre intézik el. Talán hallottatok már arról, hogy Bódhidharma kilenc évig ült egy fal előtt. Régebben sok olyan szerzetes élt, akik több tíz évig ültek egy helyben. A történelmi feljegyzések szerint a leghosszabb idő több, mint kilencven év volt. Néhányan még hosszabb ideig ültek. A szemhéjakra már nagyon vastag porréteg rakódott le, és fű nőtt a testükön, de mégis tovább ültek. A Tao iskolában is tanítottak erről egyesek. De főleg a qimen iskola útjain beszéltek az alvásról, mint művelési formáról. Több tucat évig is képesek aludni egyhuzamban, anélkül hogy kilépnének a transzból, és anélkül hogy felébrednének. De ki gyakorolt? A helyettes lelke ment ki és gyakorolt. Ha látott, akkor megállapította, hogy a mester a helyettes lelkét oktatta. A helyettes lélek is nagy karmával tartozhat, és a mester sem képes megszüntetni az egész karmát. Ezért azt mondta neki: „Gyakorolj keményen. El kell mennem, de nemsokára visszajövök. Várj rám.”

A mester pontosan tudta, hogy mi fog történni, mégis így kellett tennie. Végül démonok jelennek meg, hogy megijesszék őt vagy átváltoznak szép nőkké, hogy elcsábítsák – mindenféle dolog megtörténhet. Csak egy pillantást vetnek rá, és máris látják, hogy mindez tényleg nem indítja meg a szívét. Ez azért van, mert egy kicsit könnyebb művelnie magát a helyettes léleknek, hiszen ismeri az igazságot. Erre nagyon mérgesek lesznek a démonok, és meg akarják ölni. Bosszúból tényleg meg is ölik. Egy csapásra visszafizeti az összes tartozását. Miután megölték a helyettes lelket, füst formájában elszáll, és egy nagyon szegény családba születik újjá. Kicsi kora óta sok szenvedést kell eltűrnie. Ha felnőtté vált, és képes megérteni a dolgokat, eljön a mestere, de természetesen nem ismeri fel. A mester felnyitja az elraktározott emlékezetét természetfeletti képességekkel, és azonnal emlékezik: „Csak nem a mesterem?” Mestere ezt mondja neki: „Eljött az idő, hogy gyakorolj.” Sok év eltelte után a mestere végre átadja neki a tanításokat.

Miután mestere végzett az oktatásával, ezt mondja: „Nagyon sok ragaszkodásod van, amiket el kell engedned. Jobb, ha elmész egy ideig vándorolni.” A vándorlás nagyon nehezen megy – egyik helyről megy a másikra, élelmiszerért könyörög és mindenféle emberrel találkozik, akik kinevetik, megsértik vagy kihasználják. Mindenféle dologgal találkozhat. Gyakorlónak tekinti magát, és helyesen kezeli az emberi viszonyokat, megőrzi és folyamatosan emeli a xinxingjét. A hétköznapi emberek különböző javainak csábításánál megindíthatatlan marad a szíve. Majd sokévi vándorlás után visszatér. A mester ezt fogja mondani neki: „Elérted a Taót, és eljutottál a megvilágosodáshoz. Ha nincs mit elintézned, menj vissza csomagolni és készülj a távozásra. Ha van még elintéznivalód, akkor vidd véghez azt a hétköznapi emberek között.” Így hosszú évek után visszatér a helyettes lélek. Ahogy visszatér a helyettes lélek, a fő lélek kilép a transzból, és ekkor felébred a fő öntudat.

De tulajdonképpen ez a személy nem művelte magát. A helyettes lélek művelte magát, így a helyettes lélek is kapja meg a gongot. De a fő lélek is szenvedett. Végül is az érintett személy egész fiatalkorát ülve töltötte, és élete hétköznapi emberként véget ért. Mi fog történni? Miután kilépett a transzból, érzi, hogy gongot és természetfeletti képességeket kapott a gyakorláson keresztül. Ha betegeket akar kezelni vagy valami mást akar tenni, akkor képes lesz rá, mert a helyettes lélek megpróbálja teljesíti minden kívánságát. Ez azért van, mert ez a személy maga a fő lélek, és a fő lélek uralja a testet, és a döntéseket is ő hozza meg. Ezenkívül, olyan sok évet töltött ülve, hogy az egész élete letelt. Ha meghal ez a személy, akkor elszáll a helyettes lélek. Mindenki megy a maga útjára. A buddhizmus szerint ez a személy továbbra is lélek vándorol. Mivel egy nagy megvilágosult személy sikeresen művelte magát a testében, ezért nagyon sok dőt kap. Mi fog történni? Talán a következő életében magas rangú tisztviselő lesz vagy nagy vagyonra tesz szert. De semmi több. Nem művelte magát hiába?

Nagy erőfeszítésünkbe került, mielőtt megállapodtunk abban, hogy nyilvánosságra hozzuk ezt a dolgot. Egy ősrégi rejtélyt tártam fel, a titkok titkát, amit eddig egyáltalán nem lehetett nyilvánosságra hozni. Felfedtem minden idők különböző művelési módszereinek gyökerét. Nem azt mondtam, hogy nagyon mély történelmi háttereket érint? Ezek az okok. Gondolj bele: melyik gyakorlat vagy iskola nem ezen a módon gyakorolta a művelést? Oda-vissza műveled magad, anélkül hogy gongot kapnál. Hát ez nem szomorú? De ki a hibás? Az emberek elvesztek az útvesztőben, és nem fogják fel, mindegy, hogyan célozgatsz rá. Ha magas szinten magyarázzák el nekik, akkor elképzelhetetlennek találják; ha túl alacsony szinten magyarázzák el, akkor pedig képtelenek feljebb jutni a felismerés segítségével. És még azután is, hogy ilyen nyilvánvalóan magyaráztam el a dolgokat, akadnak olyanok, akik azt akarják, hogy gyógyítsam meg a betegségeiket. Tényleg nem tudom, hogy mit mondjak erre. A művelést tanítjuk, és csak akkor tudunk neked segíteni, ha a magas szintek felé műveled magad.

Művelési iskolánkban a fő öntudat kapja a gongot. „Szóval ez olyan, mintha azt mondom, hogy a fő öntudat kapja meg a gongot, akkor a fő öntudat azonnal meg is kapja a gongot?” Ki engedné meg ezt? Nem így működik, ehhez vannak előfeltételek, melyeknek muszáj megfelelni. Mint tudjátok, iskolánk művelésében nem térünk ki a hétköznapi emberek társadalma elől, nem térünk ki a konfliktusok elől sem, és nem is menekülünk el a konfliktusoktól; a hétköznapi emberek bonyolult környezetében tisztának és ébernek kell lenned, tudatosan veszítesz, ha az érdekekről van szó; ha valaki megfoszt az önérdekedtől, nem küzdesz és veszekszel érte, mint mások; a xinxinget zavaró különböző tényezők alatt szenvedni fogsz a veszteségtől; ebben a nehéz helyzetben mérsékeled az akaratod és emeled a xinxinged. A hétköznapi emberek különböző rossz gondolatainak a hatása alatt képes leszel távolságot tartani és kijutni belőle.

Gondolj bele: nem te vagy az, aki tudatosan szenvedést tűr el? Nem a fő öntudatod az, aki áldozatot hoz? Nem tudatosan veszítetted el azokat a dolgokat, amiket a hétköznapi emberek között veszítettél el? Akkor a gong téged illet, mivel aki veszít, az nyer is. Ez az oka annak, amiért nem távolodunk el a hétköznapi emberek bonyolult környezetétől ebben az iskolában. Hogy miért a hétköznapi emberek konfliktusaiban műveljük magunkat? Éppen azért, mert saját magunk akarjuk a gongot. A jövőben azoknak a tanítványoknak, akik hivatásosan művelik magukat a kolostorokban, ki kell lépniük, és a hétköznapi emberek között kell vándorolniuk.

Egyesek azt kérdezték: „Más művelési utaknál nem ugyancsak a hétköznapi emberek között művelik magukat?” Csak azok tanítják az igaz művelést, ami magas szintekhez vezet, akik egyetlen egy tanítványt tanítanak. Ezeket senki sem terjesztette nyilvánosan. Azok, akik igazán vezették a tanítványaikat, elvitték, hogy titokban tanítsák őket. Oly sok év eltelte után sincs senki, aki valami hasonlót tanított a nyilvánosság előtt? Senki sincs. Iskolánkban így tanítjuk, mert ez a művelési módszerünk, és ezen a módon kapjuk meg a gongot. Ugyanakkor iskolánk a dolgok százait és ezreit helyezi a [testedbe], ami lehetővé teszi, hogy a fő öntudatod kapja meg a gongot. Azt mondanám, hogy olyat tettem, amit még soha senki azelőtt, megnyitottam egy kaput, a valaha [létezett] legszélesebbet. Néhányan megértették, amit mondtam – tényleg nem volt túlzás. Van egy szokásom: ha tízem van, csak egyet mondok. Mondhatod, hogy dicsekszem. Tény, hogy itt csak egy kis részét mondtam el. A szintek közti hatalmas különbség miatt tényleg nem magyarázhatok el semennyit sem a magasabb szintű Dáfáról.

Pontosan ezen a módon műveljük magunkat iskolánkban, és ez lehetővé teszi, hogy valóban te kapd meg a gongot. Ez az első alkalom az idők kezdete óta – utánanézhetsz a történelemben. Az a jó benne, hogy te magad kapod meg a gongot, de ugyanakkor ez nagyon nehéz is. A hétköznapi emberek bonyolult környezetében és a személyes vitákban, amelyek próbára teszik a xinxingedet, képes vagy felülemelkedni – ez a legnehezebb dolog. A neheze abban rejlik, hogy tudatosan veszted el az érdekeidet a hétköznapi emberek között. Megindítja a szívedet a személyes haszon? Megindítják a szívedet a személyes viták? Ha szenvednek a barátaid vagy a családtagjaid, attól megmozdul a szíved? Hogyan mérlegeled ezeket a dolgokat? Ilyen nehéz művelőnek lenni! Valaki egyszer azt mondta nekem: „Tanár, elég, ha valaki jóember a hétköznapi emberek között, ki tudja magát magas szintre művelni?” Amikor ezt hallottam, nagyon elszomorodtam! Nem mondtam neki semmit. Mindenféle xinxing létezik. Olyan magasan érti meg, amilyen magasan csak tudja; aki megérti, az nyer.

Lao-ce azt mondta: „Az út, mely szóba-fogható, nem az öröktől-való.”* Ha mindenhol szétszórva heverne a földön, és ha valaki csak felvenné és sikeresen művelné vele magát, akkor nem lenne értékes a Tao. Iskolánkban, pontosan ebben a feszült környezetben kapja meg az igazi éned a gongot, és ezért kell megfelelnünk a hétköznapi embereknek, amennyire csak lehetséges. Ez persze nem azt jelenti, hogy tényleg el fogsz veszíteni valami anyagi dolgot. De ebben az anyagi környezetben kell emelned a xinxinged. Pontosan ezért alkalmas. Iskolánk gyakorlása a legalkalmasabb, mivel a hétköznapi emberek között lehet gyakorolni, anélkül hogy szerzetessé vagy szerzetesnővé kellene válnod. És a neheze is pont abban rejlik, hogy a hétköznapi emberek bonyolult környezetében kell művelnünk magunkat. Ráadásul ez a legjobb, mert lehetővé teszi, hogy saját magad megkapd a gongot. Ez a döntő iskolánkban, és ma felfedtem mindannyiótok számára. Természetesen, ha a fő lélek gongot kap, akkor a helyettes lélek is gongot kap. Hogy miért? Mert ha a tested minden üzenete, élőlénye és sejtje megkapta a gongot, akkor a helyettes lelked is biztosan gongot kap. De az kétségtelen, hogy soha sem lesz olyan magas a szintje, mint neked – te vagy az úr, ő pedig a Fá őrzője.

Ha már erről beszélünk, hozzá szeretnék tenni valamit. A művelés világában nagyon sok ember akad, akik mindig is magas szintre akarták művelni magukat. Mindenhova elmentek, hogy megtalálják a Fát. Nagyon sok pénzt adtak ki, és messzire elutaztak, de nem találtak egyetlen jó tanárt sem. A hírnév nem feltétlenül jelenti azt, hogy valaki tényleg jól ismeri a dolgokat. Végül hiába utaztak ide-oda, sok időt és pénzt fecséreltek el a semmiért. Ma nyilvánosságra hoztam nektek ezt a nagyszerű művelési utat. Az ajtód elé tettem. Csak tőled függ, hogy műveled-e magad, és hogy képes vagy-e megvalósítani. Ha meg tudod valósítani, akkor folytasd a művelésed. Ha képtelen vagy rá vagy nem tudod művelni magad, akkor mostantól felejtsd el a művelést. A démonokon kívül – akik becsapnak téged – senki sem fog tanítani, és később képtelen leszel művelni magad. Ha én nem tudlak megmenteni benneteket, akkor senki más sem tud. Ami azt illeti, nehezebb rátalálni és tanulni egy igaz Fá igaz mesterétől, mint felmászni a Mennybe. Egyáltalán nincs senki, akit érdekelne. A végső-Dharma korában még a magas szintek is a végső jieben találhatóak. Senki sem törődik a hétköznapi emberekkel. Ez a legalkalmasabb művelési iskola. Ezenkívül közvetlenül az univerzum tulajdonságait gyakoroljuk. Ez a leggyorsabb és a legközvetlenebb út, amely egyenesen az emberi szívre céloz.

Az égikör

A Tao iskola a nagy- és a kis égikört tanította. El fogjuk magyarázni, hogy mi is az az „égikör”. Az az égikör, amiről az emberek általában beszélnek, a ren és a du energia csatornák összekötése. Ez az égikör meg sem karcolja a felületet, és semmire sem jó, csak gyógyításra és egészségmegőrzésre. Kis égikör a neve. Egy másik égikör, amit nem „kis égikör”-nek neveznek és nem is „nagy égikör”-nek, az égikör egy olyan formája, melyet a mély meditációban művelünk. A test belsejében kezdődik, körbe megy a niwan körül, és lejön a test belsejében az elixír mezőig, ahol köröz egyet, aztán megint felmegy. Ez egy belső körforgás, és ez az igazi égikör, melyet a mély meditációban művelünk. Miután kialakult ez az égikör, egy nagyon erős energia áramlattá válik, ami egyetlen egy energia csatornán keresztül mozgásba hoz több száz energia csatornát, hogy így felnyithassa az összes többi energia csatornát is. A Tao iskola tanítja az égikört, de a buddhizmus nem. Mit tanít a buddhizmus? Amikor Sákjamuni a Dharmát tanította, nem magyarázta el a gongot. Ugyan nem beszélt a gongról, de a gyakorlatában benne voltak a művelésben kifejlesztett saját dolgai. Hogyan mozognak az energia csatornák a buddhizmusban? A baihui pontnál kezdődik, és áthatolva rajta spirál formában megy le a fejtetőtől kezdve a test alsó részéig, majd végül ezzel a módszerrel több száz energia csatornát mozgat meg és nyit fel.

A tantrizmusban ezt a célt szolgálja a központi energia csatorna. Néhányan azt mondják, hogy „nincs központi energia csatorna, de akkor hogyan művelik a tantrizmusban a központi energia csatornát?” Tény, hogy ha megszámolod az emberi test összes energia csatornáját, a kapott összeg több mint tízezer lesz. Függőlegesen és vízszintesen helyezkednek el, ugyanúgy, mint a vérerek, de még több van belőlük, mint a vérerekből; a belső szervek között nincsenek vérerek, csak energia csatornák. Függőlegesen és vízszintesen vannak összekötve, a fejtetőtől a test különböző részéig. Talán eleinte nem egyenesek, de felnyitják őket, és fokozatosan ki fognak szélesedni, majd lassanként egy egyenes energia csatornát képeznek. Ez az energia csatorna a saját tengelye körül forog, és vízszintesen forgó kerekeket mozgat meg gondolatban. A cél itt is az, hogy felnyissa a test összes energia csatornáját.

Fálun Dáfánk művelése kerüli azt a formát, mely során egy energia csatorna több száz energia csatornát mozgásba hoz. Az elejétől fogva egyszerre nyílik fel a száz energia csatorna, és minden energia csatorna szinkronban működik. Azonnal nagyon magas szinten műveljük magunkat, és elkerüljük az alacsony szintű dolgokat. Egyeseknél még egy egész élet sem elegendő ahhoz, hogy felnyissák az összes energia csatornát egy energia csatornával. Akadnak, akiknek évtizedekig kell művelniük magukat, és ez nagyon nehéz. Sok különböző gyakorlatban mondták, hogy „egy élet nem elég a sikeres műveléshez”, miközben sok magas szintű Fát gyakorló ember képes meghosszabbítani az életét. Talán nem a test műveléséről beszélnek? Meghosszabbítják az életüket, hogy művelhessék magukat, és a művelés nagyon hosszú időbe telik.

A kis égikör tulajdonképpen a gyógyítást és az egészségmegőrzést szolgálja, míg a nagy égikör a gong gyakorlását – ez akkor fordul elő, ha valaki igazából műveli magát. Az a nagy égikör, amelyet a Tao iskola tanít, nem olyan erőteljes, mint a mienk, ami egyszerre száz energia csatornát képes megnyitni. Számos energia csatorna kering a három jin és a három jang ponton keresztül, amelyek a kezeken, a talpakon és a lábakon helyezkednek el, majd egészen a hajig fut, míg végül átmegy az egész testen. Ez a nagy égikör körforgása. Amint megindul a nagy égikör keringése, ez [már] az igaz művelés. Ezért néhány csigong mester nem is tanítja a nagy égikört, mert amit tanítanak, az csak gyógyítás és egészségmegőrzés. Néhányan pedig ugyan elmagyarázták a nagy égikört, de nem ültettek be a testedbe semmit, és te képtelen vagy magadtól felnyitni őket. Ha nem adnak neked semmit és arra számítasz, hogy egyedül fel tudod nyitni őket, sok szerencsét! Ez olyan, mintha tornagyakorlatokat végeznénk... Felnyithatja ez valaha is? „A művelés tőled függ, a gong pedig a mestertől” – csak akkor kezdhet el működni, ha teljes belső szerkezeteket ültetnek beléd.

A történelem során a Tao iskola mindig is egy kis univerzumnak tartotta az emberi testet: úgy véli, hogy az univerzum olyan nagy kívül, mint belül; külső megjelenése ugyanolyan, mint belső megjelenése. Elképzelhetetlennek tűnik, és nem is lehet olyan könnyen megérteni. „A világegyetem olyan nagy – hogy mered összehasonlítani az emberi testtel?” Elmagyarázzuk ezt a pontot: a mai fizika az anyag alkotórészeit kutatja, a molekulát, az atomot, az elektront, a protont, a kvarkot egészen a neutrínóig. De ha még lejjebb mész, milyen méretet [találsz]? A mikroszkóp ezt képtelen kimutatni ezen a ponton, tehát akkor mi a legkisebb részecske, ha mélyebbre [hatolunk]? Ezt nem lehet tudni. Tény, hogy amit a fizika ma tud, nagyon messze van a legkisebb mikroszkopikus részecskéktől az univerzumban. Ha az embernek nem lenne halandó teste, akkor a szeme felnagyítva látná a dolgokat, és látná a mikroszkopikus szintet is. Minél magasabb a szintje, annál többet lát a mikroszkopikus szinten.

Sákjamuni felhozta saját szintjén a háromezer világ elméletét, miszerint a Tejúton olyan emberek élnek, akik úgy néznek ki, mint mi. Azt is megemlítette, hogy egy homokszem háromezer világot tartalmaz, és ez megegyezik a modern fizika ismereteivel. Van-e különbség aközött, ahogyan az elektron az atommag körül kering, és ahogyan a Föld a Nap körül kering? Ezért Sákjamuni azt mondta, hogy mikroszkopikus szinten egy homokszem háromezer világot tartalmaz. Ez olyan, mint egy világegyetem, amiben van élet és anyag. Nos, ha ez igaz, gondolj bele: van homok azokban a világokban, amelyek abban az egy homokszemben vannak? És van további háromezer világ minden egyes homokszemben, ami ebben a homokban van? És akkor van homok a háromezer világban a homok minden egyes homokszemcséjében, ami a többi homokban is van? Ez a kérdés a végtelenségig nyúlik. Ezért mondta Sákjamuni, habár már elérte a Tathágata szintet: „Kifelé határtalanul nagy, befelé határtalanul kicsi”. Annyira hatalmas, hogy nem láthatta a világmindenség szélét, és annyira apró, hogy nem érzékelhette az eredeti anyag legmikroszkopikusabb részecskéjét.

Néhány csigong mester azt mondja: „Egy pórusban léteznek városok, ahol vonatok és autók közlekednek.” Ez nagyon titokzatosan hangzik, de ha tényleg megpróbáljuk megérteni vagy a tudomány szemszögéből tanulmányozni, akkor kiderül, hogy ez az állítás nem titokzatos. Amikor a minap az égiszem felnyitásáról beszéltem, sokan ezt a jelenetet látták, mikor felnyílt az égiszemük: egy alagúton keresztül rohantak kifelé a homlokukon, és úgy tűnt, hogy soha sem érik el a végét. Vagy mindennap, amikor a gyakorlatokat végezték, ezen a széles úton rohantak kifelé, ahol mindkét oldalon hegyek és folyók voltak, városokon is keresztülrohantak, és rengeteg embert láttak. Azt hiszik, hogy ez illúzió. Szóval, mi is ez az egész akkor? Nagyon tisztán láttak, és ez nem volt illúzió. Azt mondom, ha az emberi test valóban ilyen hatalmas a mikroszkopikus szinten, akkor ez nem illúzió. A Tao iskola mindig is egy világegyetemnek tekintette az emberi testet, így ha ez tényleg egy világegyetem, akkor a homlok és a tobozmirigy közti távolság több mint száznyolcezer li. Indulj csak neki, a távolság nagyon nagy.

Ha a nagy égikör teljesen felnyílt a művelés során, akkor egyfajta természetfeletti képességet kap. Milyen természetfeletti képességet? Mint tudjátok, a nagy égikört „energia csatorna égikör”-nek, „Ég és Föld forgás”-nak vagy „folyami hajó forgás”-nak is nevezik. Nagyon alacsony szinten, a nagy égikör körforgása egy energiaáramlatot képez, ami egyre sűrűbb lesz, egyre magasabb szintek felé alakul át, és egy nagy sűrűségű energiacsík lesz belőle. Ez az energiacsík elkezd körözni. Mivel ebben a forgó folyamatban van, ha az égiszemedet használod, hogy megnézd alacsony szinten, akkor rájössz, hogy képes megváltoztatni a csí pozícióját a testedben – a szív csí átmegy a belekhez, a máj csí átmegy a gyomorba... Mikroszkopikus szinten láthatod, hogy amit szállít, az nagyon nagy. Amikor az energiacsík kilökődik a testből, az telekinézis*. Azok az emberek, akiknek hatalmas a gongja, nagy dolgokat is képesek szállítani, ezt „nagy telekinézis”-nek nevezzük. Azok az emberek pedig, akik gyengébb gonggal bírnak, kis dolgokat képesek szállítani, ezt „kis telekinézis”-nek nevezzük. Ez a telekinézis képessége, és így alakul ki.

A nagy égikör közvetlenül tartalmazza a gong gyakorlását. Tehát ez a gong különböző állapotait, és a gong különböző formáit is okozhatja, és egy nagyon különleges állapotot is előidézhet számunkra. Hogy milyen állapotot? Talán olvastátok ezt a mondatot azokban a régi könyvekben, mint A Halhatatlanok legendái, az Elixír könyve, a Taoista írások vagy a Fontos útmutató a testnek és a léleknek: „fényes nappal felemelkedik”. Ez azt jelenti, hogy egy ember fényes nappal fel tud repülni. Megmondom nektek, hogy egy ember valóban képes repülni, ha felnyílt a nagy égiköre. Ez ilyen egyszerű. Egyesek azt gondolják, hogy „az emberek oly sok évig művelték már magukat, nem gondolod, hogy akkor rengetegen lennének, akiknek már nyitva lenne a nagy égiköre?” Azt mondom, az egyáltalán nem valószerűtlen, hogy több tízezer ember elérje ezt az állapotot, mert a nagy égikör végül is csak az első lépés a művelésben.

Akkor miért nem látta senki ezeket az embereket repülni vagy felemelkedni? A hétköznapi emberek társadalmában lévő dolgok mivoltát nem szabad csak úgy megzavarni – nem árthatsz a hétköznapi emberek társadalmi állapotának, és nem változtathatsz rajta csak úgy önkényesen. Hogy tudna mindenki felrepülni a levegőbe? Vajon ez még a hétköznapi emberek társadalma lenne? Ez a fő oka. Másrészt viszont az emberek nem azért élnek a hétköznapi emberek között, hogy emberek legyenek, hanem azért, hogy visszatérjenek az eredeti, igaz énjükhöz. Itt felvetődik a megvilágosodási képesség kérdése. Ha valaki tényleg látja, hogy sok ember felemelkedik, akkor ő is művelni akarja magát, és nem áll fenn többé a megvilágosodási képesség kérdése. Tehát, ha sikeres voltál a művelésedben, akkor nem engedheted, hogy lássák az emberek, és nem is mutathatod meg szabadon, mert nekik is művelniük kell magukat. Következésképpen, ha nyitva van a nagy égiköröd, akkor nem tudsz lebegni, amíg lezárjuk az ujjadat, a lábujjadat vagy bármely testrészedet.

Amikor a nagy égikör éppen felnyílni készül, gyakran megmutatkozik egy művelési állapot. Ha néhányan meditálnak, a testük állandóan előredől egy kicsit. Ennek az oka, hogy a háta egy kicsit jobban felnyílt, és így nagyon könnyűnek érzi a hátát, míg az elülső részét nehéznek érzékeli. Akadnak olyan emberek is, akik egy kicsit hátra dőlnek, ami azt jelenti, hogy a hátukat érzik nehéznek, és az elülső részüket könnyednek. Ha az egész test felnyílik, akkor felfelé ugrál és úgy érzi, mintha felemelné valaki a földről. Ahogy tényleg képes felemelkedni, nem engedik – de persze ez nem végleges. A természetfeletti képességek főleg két végletnél fejlődnek ki: a gyermekeknél, akiknek nincs ragaszkodásuk, és az idősebbeknél, akiknek szintén nincs ragaszkodásuk, különösen az idősebb hölgyeknél. Náluk könnyen előfordulhatnak a természetfeletti képességek, és könnyen meg is tudják tartani azokat. Ha a férfiak, főleg a fiatal férfiak kapják meg a természetfeletti képességeket, akkor képtelenek visszatartani magamutogatási vágyukat, és talán még fel is használják az emberek közti versengésben. Így nem szabad megkapniuk. És még akkor is, ha ezek a képességek a művelésük során alakultak ki, mind le vannak zárva. Ha egy hely le van zárva, akkor az ember nem tud lebegni. Persze ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem megengedhető ez az állapot. Talán megengedik, hogy kipróbálja, néhányan meg is tarthatják.

Ez történik, bárhova is megyek tanítani. Amikor Shandong tartományban tanítottam, voltak ott pekingi és Jinan* városi tanítványok is. Valaki megkérdezett: „Tanár, mi történik velem? Ha sétálok, úgy tűnik, mintha felemelkednék a földről. Ha otthon az ágyban alszom, úgy érzem, mintha lebegnék. Még a paplanom is velem emelkedik. Mindig lebegek, mint egy léggömb.” Amikor Guiyang* városban tanítottam, volt ott egy tapasztalt, idősebb hölgy gyakorló Guizhou tartományból. Két ágy volt a szobájában, egymással szemben álltak a falnál. Meditált az ágyon és érezte, hogy felemelkedik. Kinyitotta a szemét és azt látta, hogy a másik ágyhoz repült. Azt gondolta: „Vissza kell mennem”, és visszatért.

Egy Qingdao-i* tanítvány az ebédszünetben az ágyon meditált, a szobában senki más nem tartózkodott. Ahogy elkezdett meditálni, lebegett és keményen ugrált fel és le, egy méter magasba. A magasba emelkedett, majd újra leesett. Felemelkedett, majd megint leesett, és még a paplan is leesett a földre. Egy kicsit izgatott lett, és egy kicsit félt is. Az egész ebédszünetben fel-le ugrált. Végül munkába csengettek, és ezt gondolta: „Nem szabad senkinek megmutatnom! Csodálkoznának, hogy vajon mi folyik itt. Inkább abbahagyom.” Aztán abbahagyta. Az idősebb emberek képesek magukon uralkodni. Ha ez egy fiatal emberrel történt volna meg, és munkába csengettek volna: „Gyertek, nézzétek, repülök.” Ez az a pont, amikor az ember képtelen uralkodni a hivalkodási vágyán: „Nézzétek csak, milyen jól gyakoroltam, tudok repülni.” Ahogy dicsekszik vele, máris eltűnik a képesség, mivel ez nem megengedett. Nagyon sok ilyen eset történt különböző térségeken a tanítványokkal.

Elvárjuk, hogy minden energia csatorna a kezdetektől fogva kinyíljon. A mai naptól a gyakorlók 80-90%-a eléri majd azt az állapotot, amelyben könnyednek érzik magukat, és mentesek minden egészségügyi problémától. Ugyanakkor, ahogy már mondtuk, nem csak hogy feltolunk abba az állapotba, amelyben teljesen kitisztul a tested, hanem már nagyon sok mindent behelyeztünk a testedbe, ami lehetővé teszi számodra a gong fejlesztését. Ez azt jelenti, hogy felemellek és előre viszlek. Ezen a tanfolyamon a Fát tanítom, és mindenkinek fokozatosan emelkedik a xinxingje. Ha elhagyjátok a nézőteret, sokan úgy érzitek majd, mintha új emberré váltatok volna, és garantálom, hogy meg fog változni a véleményetek a világról. Tudni fogod, hogyan kell viselkedned a jövőben, és [azt is] tudni fogod, hogy többé nem lehetsz olyan zavart, mint azelőtt. Garantálom. Tehát lépést tartott a xinxingünk.

Most, hogy beszélünk a nagy égikörről, tudod, hogy nem szabad lebegned, de könnyednek érzed majd a tested, séta közben úgy érzed, mintha a szél kísérné minden lépésed. Régebben már egy rövid séta után is elfáradtál, de most nagyon könnyen megy, nem számít milyen messzire mész. Úgy érzed, mintha tolna valaki a biciklizésnél, és nem fáradsz el, akármennyi lépcsőfokot kell megmásznod. Ez garantáltan így lesz. Ha a könyv olvasásával megtanulod, hogyan műveld magad, akkor ugyanúgy elérheted azt az állapotot, amit el kell [érned]. Nem beszélek azokról a dolgokról, amikről nem akarok beszélni, de amit kimondok, annak igaznak kell lennie – én ilyen vagyok. Különösen ebben az esetben, ha a Fá tanításakor nem az igazat mondanám, ha hihetetlen állításokat tennék, vagy ha véletlenszerűen és tetszés szerint beszélnék a dolgokról, akkor az azt jelentené, hogy egy gonosz Fát tanítok. Ezt a dolgot nem könnyű számomra véghez vinni, mert az egész világegyetem szemmel tart. Ezért nem szabad letérni.

Egy hétköznapi ember csak tudni akar erről a nagy égikörről, és ez már elég is [neki]. Tény azonban, hogy ez nem elég. Mert a test kicseréléséhez, és a test mihamarabbi nagyenergiájú anyaggá való átalakulásához szükség van egy másik égikörre, amely minden energia csatornát mozgásba hoz a testedben. Ez az ún. „maoyou* égikör”, amit csak nagyon kevesen ismernek. A könyvekben időnként megemlítették ezt a kifejezést, de senki sem magyarázta el, és nem mondtak semmit róla. Csak elméletként tárgyalták, hiszen ez a titkok titka. De mi feltárjuk nektek az egészet. A baihui pontnál kezdődik (de a huiyin pontnál is kezdődhet), majd a jin és jang oldalak közti határvonalon halad végig a fültől lefelé. A váll mentén halad tovább lefelé, és minden ujjon végigfut. Majd a test oldalán halad végig az egyik láb sarkáig. Aztán felfelé halad a comb belső oldalán, és lefelé a másik comb belső oldalán, áthalad a sarkon, és újból felfelé fut a test oldalán. Ismét minden ujjon végighalad, majd eléri a fejtetőt, ezzel egy teljes kört alkotva. Ez a maoyou égikör. Mások erről egy egész könyvet tudnának írni, én csak néhány szóban foglaltam össze. Úgy gondolom, hogy ez nem számít mennyei titoknak, de mások nagyon értékesnek tartják, és nem akarják elmagyarázni. Csak akkor magyarázzák el a maoyou égikört, ha igazán képzik a tanulókat. Habár feltártam, egyikőtöknek sem szabad ezt az elmével irányítania vagy vezérelnie a gyakorláskor. Ha így gyakorolsz, akkor az már nem a Fálun Dáfánk. A magas szintek felé irányuló gyakorlás a tétlenség állapotában történik, és minden gondolati tevékenységtől mentes. Minden készen lett beléd ültetve. Automatikusan képződtek, és ezek a belső mechanizmusok művelnek téged; maguktól forognak majd, ha eljött az ideje. Egy nap a fejed az egyik oldalról a másikra fog billegni a gyakorlásnál. Ha a fejed erre az oldalra billeg, akkor ebbe az irányba forognak; ha a másik oldalra billeg, akkor a másik irányba forognak. Mindkét irányba forognak.

Miután felnyílt a kis és a nagy égikör, a meditáció alatt bólogatni kezd az ember feje, és ez annak a jele, hogy energia áramlik. Ugyanez érvényes a Fálun égikörre is, amit gyakorlunk. Bár ebben a formában gyakoroljuk, tény, hogy ha nem gyakorlunk, akkor maguktól forognak, és folyamatosan forognak, örökre. A gyakorlat végzésével megerősíted a mechanizmusokat. Nem arról beszéltünk, hogy a Fá műveli az embereket? Észreveszed, hogy az égiköröd állandóan forog, holott talán éppen akkor nem gyakorolsz. A csí mechanizmusok rétege, amelyet a testeden kívül helyeztek el, külső, nagy energia csatornák rétege, amely hajtja a testedet és művel téged. Mindez automatikusan történik. Az ellenkező irányba is képes forogni, hiszen mindkét irányba forog, és folyamatosan megnyitja az energia csatornákat.

Mi a célja az égikör felnyitásának? Az égikör felnyitása nem maga a gyakorlás célja. Még ha nyitva is van az égiköröd, ez nem jelent semmit. Még akkor is, ha tovább műveled magad, a cél az, hogy az égikör módszerének segítségével egy energia csatorna vezesse az összes többi energia csatornát, és hogy így az összes energia csatorna felnyíljon a testben. Ezt már elkezdtük. A további gyakorlásban talán egyesek észreveszik majd a nagy égikör forgásánál, hogy az energia csatornák olyan szélessé válnak, mint egy ujj, és hogy belül is kitágulnak. Ennek az az oka, hogy az energia nagyon erőssé vált, és miután kialakult az energia áramlás, a csatornák tágasak és világosak lesznek. De ez még semmi. Milyen fokig kell akkor művelned magad? A test összes energia csatornájának fokozatosan szélesebbnek és szélesebbnek kell lennie, hogy az energia egyre erősebb és világosabb legyen, míg végül egy bizonyos ponton több tízezer energia csatorna olvad össze, ezzel azt az állapotot elérve, hogy nincs többé sem energia csatorna, sem akupunktúra pont – az egész tested egy egésszé kapcsolódott. Ez a végső célja az energia csatornák felnyitásának. A cél az, hogy az ember teste teljesen átalakuljon nagyenergiájú anyaggá.

Ha eddig a fokig művelte magát, akkor a test alapvetően már átalakult nagyenergiájú anyaggá, vagy másképp fogalmazva, már elérte a világi Fá művelésének legmagasabb szintjét. A hús-vér teste már elérte a művelés csúcsát. Ha elértél eddig a pontig, akkor egy másik művelési állapot alakul ki. Hogy milyen állapot? A gong, ami kialakult nála, elég gazdag és bőséges. A hétköznapi emberi test művelésében vagy a világi Fában való műveléskor, minden emberi természetfeletti képesség (rejtett képesség) ki fog fejlődni, de a legtöbb embernél, akik a hétköznapi emberek között művelik magukat, ezek le vannak zárva. Továbbá, a gong oszlopa is elég magasra nőtt. A gong minden formája megerősödött a hatalmas gong által, és nagyon erőteljesek is lettek. De csak a mi dimenziónkra lehetnek hatással, a más dimenziókban lévő dolgokra nem lehetnek hatással, és ez azért van, mert ezek csak olyan természetfeletti képességek, amik a hétköznapi ember hús-vér testének művelésekor jöttek elő. Mindazonáltal nagyon tartalmasak, minden dimenzióban megtalálhatóak, és más dimenziókban nagy változásokon mennek keresztül a test különböző megjelenési formái. Azok a dolgok, amiket ez a test a dimenziók különböző szintjein hordoz, eléggé tartalmasak és nagyon ijesztőnek tűnnek. Néhány embernek az egész testén szemek vannak, sőt, testük minden pórusa szemmé vált. Dimenzionális mezőjük egész területén létezhetnek szemek. Mivel ez a Buddha iskola gongja, ezért egyesek testén mindenhol a Bodhiszattvák és a Buddhák alakja látható. A gong különböző formái ezután olyan fokot értek el, hogy rendkívül tartalmassá váltak, emellett nagyon sok élőlény is megmutatkozik majd.

Ebben a szakaszban ki fog alakulni egy művelési állapot, melynek „három virág összegyűlik a fej fölött” a neve. Ez egy figyelemre méltó állapot és nagyon feltűnő is. Az is láthatja, akinek az égiszeme csak alacsony szinten van nyitva. Három virág lesz a feje tetején. Az egyik egy lótuszvirág, de ez nem a mi fizikai dimenziónkban lévő lótuszvirág. A másik két virág is más dimenziókból származik, nagyon szépek és csodálatosak. A három virág forog a fej tetején. Az óra járásával megegyező vagy azzal ellentétes irányba is forognak, és még önmaguk körül is forognak. Mindegyik virágnak van egy oszlopa, ami olyan vastag, mint a virág átmérője. A három nagy oszlop az Égig emelkedik, de ezek nem gong oszlopok – egyszerűen csak ilyen a formájuk, és tényleg rendkívüliek. Meg fogsz döbbenni, ha látod őket. Ha valaki eddig a fokig művelte magát, akkor a teste fehér és tiszta, a bőre pedig sima és puha. Ezen a ponton a világi Fában való művelés legmagasabb formáját érte el, de ez még nem a végső cél. Folytatnia kell a művelést, és tovább kell haladnia.

Ha valaki továbbhalad, akkor a világi Fá és a világontúli Fá közötti átmeneti szintre ér, ez a tisztafehér test (vagy „kristályfehér test”) állapota. Ha a test a világi Fá legmagasabb formájáig művelődött, akkor az nem jelent mást, minthogy az ember hús-vér teste a legmagasabb állapotává változott át. Ha valaki tényleg elérte már ezt az állapotot, akkor az egész teste kizárólag nagyenergiájú anyagokból tevődik össze. Miért hívják tisztafehér testnek? Mert elérte a legmagasabb fokú teljes tisztaságot. Az égiszemmel nézve az egész test átlátszó, mint egy üveg; ha valaki ránéz, nem lát semmit. Ez az állapot fog előjönni. Pontosabban kifejezve, ez a test Buddha testté vált, mert egy olyan test, ami nagyenergiájú anyagból tevődik össze, különbözik a mi fizikai testünktől. Ezen a ponton minden természetfeletti képesség és minden készség, ami a testben kialakult, egyszerre elhagyja a testet. Egy nagyon mély dimenzióba helyezik ezeket, mivel feleslegessé váltak, és már nem szolgálnak semmilyen funkciót sem. Egy nap, amikor sikeres a művelésed és eléred a Taót, talán visszatekintesz majd művelési folyamatodra, és előhozod őket, hogy egy pillantást vessél rájuk. Akkor csak két dolog marad: a gong oszlop, és az általad kiművelt halhatatlan gyermek, ami ekkor már nagyon nagyra nőtt. De ez a két dolog egy nagyon mély dimenzióban található, egy hétköznapi ember nem láthatja alacsony szintű égiszemével, csak azt látja, hogy ennek az embernek a teste átlátszó.

A tisztafehér test állapota csak egy átmeneti szint. Ha valaki tovább műveli magát, akkor ténylegesen belép a világontúli Fá művelésébe, amit a Buddha test művelésének is neveznek. Az egész test gongból áll, és ezen a ponton az ember xinxingje már stabil. Újra elkezd gyakorolni, és újra előjönnek a természetfeletti képességek is, de már nem „természetfeletti képesség”-nek nevezik őket, hanem „a Fo Fá isteni erejé”-nek, az összes dimenziót befolyásolják és határtalanul hatalmasak. Később, ahogy folyamatosan műveled magad, magadtól is tudni fogod, hogy hogyan kell művelni a dolgokat magasabb szinteken, és hogy milyenek a művelés formái magasabb szinteken.

A túlbuzgó szív

Nos, beszéljünk egy kérdésről, ami a túlbuzgó szívhez tartozik. Sokan hosszú ideig gyakoroltak csigongot. Akadnak olyanok is, akik ugyan nem gyakoroltak csigongot, de egész életükben az igazságot, az élet igaz értelmét keresték. Ahogy megtanulják a Fálun Dáfánkat, hirtelen egyszerre nagyon sok kérdést megértenek az életről, amit mindig is meg akartak érteni, de soha nem találtak rá választ. Mivel gondolataik talán felemelkednek egy keveset, nagyon izgatottá válnak – ez biztos. Tudom, hogy egy igaz művelő megérti, milyen jelentős is ez, és becsülni is tudja. De gyakran előfordul ez a probléma: izgatottságából szükségtelenül kialakul a túlbuzgó szív. Ez arra készteti, hogy magaviselete abnormálissá válik, ha tesz valamit, vagy ha más emberekkel kerül kapcsolatba a hétköznapi világban vagy éppen akkor, ha csak egyszerűen kijár. Azt mondom, ez elfogadhatatlan.

Az esetek többségében, művelésünk a hétköznapi emberek világában zajlik. Nem válhatsz ki a hétköznapi emberek társadalmából, tiszta fejjel kell művelned magad. Normális viszonyt kell fenntartanod az emberekkel. Természetesen nagyon magas a xinxinged, és a hozzáállásod is nagyon pozitív. Emelni fogod a xinxinged és a szinted; nem teszel semmi rosszat, csak jót – ez így nyilvánul meg. De akadnak olyan emberek is, akik úgy viselkednek, mintha valami nem stimmelne velük, úgy tűnik, mintha már eleget láttak volna e földi világból. Olyan dolgokról beszélnek, amiket mások képtelenek felfogni. Ezért az emberek ezt fogják mondani: „Mit tett vele a Fálun Dáfá, hogy ilyen lett? Úgy néz ki, mintha megbolondult volna.” De valójában nem ez a helyzet. Csak nagyon izgatott, ésszerűtlen, és nem viselkedik normálisan. Gondolj bele: ha így cselekszel, az nem helyes, egy másik szélsőséges állapotba estél – ez megint csak ragaszkodás. Meg kell szabadulnod tőle, és művelőként normálisan kell élned a hétköznapi emberek között, mint mindenki más. A hétköznapi emberek között, amíg megszállottnak tartanak, nem foglalkoznak majd veled, és távol maradnak tőled. Senki sem nyújt majd lehetőséget, hogy emelhesd a xinxingedet, és ezután senki sem tekint normális embernek. Milyen szörnyű! Ezért feltétlenül ügyelned kell erre a kérdésre, és igazán jól kell viselkedned.

Művelési utunk más, mint a közönséges művelési utak, ahol az emberek transzba esnek vagy megszállottak. Művelési utunk elvárja, hogy tiszta értelemmel műveld magad. Egyesek állandóan azt mondják: „Tanár, imbolygok, ahogy becsukom a szemem.” Azt mondom, ennek nem kell így lennie. Csak már hozzászoktál, hogy lemondasz a fő öntudatodról. Ahogy becsukod a szemed, a fő öntudatod elhagyja magát és eltűnik. Már kialakult nálad ez a szokás. Miért nem imbolyogsz, miközben itt ülsz? Nyisd ki a szemed, és maradj úgy, majd hunyd le a szemed könnyedén, még mindig imbolyogsz? Egyáltalán nem. Azt hiszed, hogy a csigongot így kell gyakorolni. Már kialakult nálad ez az elképzelés. Ahogy becsukod a szemeidet, eltűnsz, anélkül hogy tudnád, hogy hol vagy. Azt mondjuk, hogy a fő öntudatodnak feltétlenül tisztának kell maradnia, mert ennél a művelési útnál önmagadat műveled. Tiszta értelemmel kell emelned magad. Van egy nyugodt meditációs gyakorlatunk. Hogy hogyan végezzük ezt a gyakorlatot? Azt várjuk el tőled, hogy attól függetlenül, hogy milyen mélyen meditálsz, tudnod kell, hogy gyakorolsz. Szigorúan tilos transzba esni, ahol nem tudsz semmit. Tehát akkor pontosan mit is fogsz tapasztalni? Az fog történni, hogy csodálatos érzésed lesz, mintha egy tojáshéjban ülnél, és nagyon kellemesen érzed majd magad. Tudni fogod, hogy gyakorolsz, de olyan érzésed lesz, mintha az egész tested képtelen lenne megmozdulni. Ennek mind meg kell történnie művelésünkben. Van egy másik művelési állapot is: miután hosszú ideig ültél, úgy érzed, mintha eltűntek volna a lábaid, nem tudod, hol vannak a lábaid; a tested eltűnt, a karjaid sincsenek ott, és a kezeid is eltűntek – csak a fej marad ott. Ahogy tovább gyakorolsz, észre fogod venni, hogy a fejed is eltűnt, és csak egy kis gondolat marad, ami tudja, hogy ott gyakorolsz. Elegendő, ha el tudod érni ezt az állapotot. Hogy miért? Ha valaki ebben az állapotban gyakorol, akkor az egész teste teljes mértékben átalakul, és ez az optimális állapot. Ezért várjuk el tőled, hogy belépj a meditáció során ebbe az állapotba. De nem szabad elaludnod vagy elvesztened az eszméleted, mert ha talán valaki más is gyakorol, akkor ő kapja meg a jó dolgokat.

Minden gyakorlónknak feltétlenül ügyelnie kell arra, hogy a hétköznapi emberek között ne viselkedjen abnormálisan. Ha nem teszel jó benyomást a hétköznapi emberekre, akkor még azt fogják mondani: „Miért viselkednek így a Fálun Dáfá tanulása után?” Ez ugyanaz, mintha megrontaná a Fálun Dáfá hírnevét. Feltétlenül ügyelni kell erre. A művelés más területein vagy eseményeinél is figyelnetek kell arra, hogy ne alakuljon ki ez az úgynevezett túlbuzgó szív, mert ezt a mentalitást könnyen kihasználhatják a démonok.

A beszéd művelése

A beszéd művelését a vallásokban tanították. De a beszéd művelése főleg a hivatásos művelőkre utal, mint a buddhista szerzetesek és a taoisták, akik nem nyitották ki a szájukat, és nem is mondtak semmit. Mivel hivatásos gyakorlók voltak, céljuk az volt, hogy megszabaduljanak az emberi ragaszkodásoktól, amennyire csak lehetséges. Úgy gondolták, hogy amint gondolatod támad, az máris karma. A vallásban a karmát jó karmára és rossz karmára osztották fel. Függetlenül attól, hogy jó vagy rossz a karma, a Buddha iskola „üressége” és a Tao iskola „semmissége” szerint sem szabad [karmát] okozni, ezért azt mondták, hogy nem tesznek semmit. Ez azért van, mert nem látják az elrendelt kapcsolatokat, vagy hogy egy dolog valójában jó vagy rossz, és hogy milyen eleve elrendelt kapcsolatok járnak vele egyáltalán. Egy normál művelőnek nem olyan magas a szintje, és emiatt nem láthat ilyen dolgokat, ezért attól tart, hogy egy dolog felületesen nézve ugyan jó, de talán mégis rossz, ha megteszi. Ezért lehetőleg tétlen marad, és nem tesz semmit, hogy így elkerülje a további karma keletkezését. Mert ha karma keletkezik, akkor azt meg kell szüntetni, és szenvednie kell érte. Például, művelőinknek már előre el van rendelve, hogy melyik ponton érik el a megvilágosodást. De ha szükségtelenül közbejön valami félúton, akkor ez nehézségeket okoz az egész művelésedben. Ezért gyakorolja a tétlenséget.

Ha a Buddha iskola a beszéd művelését tanítja, akkor az azt jelenti, hogy a személy beszédét a gondolatai irányítják. Ennek megfelelően, a gondolkodásának szándéka van. Ha egy ember elméje egy gondolatot formál vagy arra készteti, hogy mondjon vagy tegyen valamit, vagy ha az érzékszerveit és négy végtagját irányítja, akkor ez már önmagában is emberi ragaszkodás lehet. Például vannak ellentmondások az emberek között, „te jó vagy”, „ő nem jó” vagy „te jól művelted magad” és „ő nem művelte jól magát”, stb. – ezek már önmagukban is ellenmondásnak számítanak. Beszéljünk általánosságban, mint például „ezt és azt akarom tenni” vagy „ezt a dolgot így és úgy kell csinálni”. Lehet, hogy ezzel akaratlanul megbánt valakit. Mivel az emberek közötti konfliktusok nagyon összetettek, ezért akaratlanul is keletkezhet karma. Tehát, mivel ez így van, teljesen lezárják a szájukat, és nem mondanak egy szót sem. Korábban a vallás nagyon komolyan vette a beszéd művelését. Így tanították a vallásban.

A legtöbb Fálun Dáfá művelőnk a hétköznapi emberek között műveli magát (kivéve a hivatásosan művelő tanulókat), így elkerülhetetlen, hogy egy hétköznapi ember életét éljük a hétköznapi világban, és hogy érintkezésbe kerüljünk a társadalommal. Mindenkinek van munkája, és mindenkinek jól kell végeznie a munkáját. Vannak, akiknek muszáj beszélniük, mert ez a munkájuk, ez nem ellentmondásos? Nem, ez nem ellentmondásos. Miért nem? A beszéd művelése, amiről mi beszélünk, teljesen más, mint az övék. Művelési utunk különböző, ezért az elvárások is különbözőek. Ha kinyitjuk a szánkat, hogy beszéljünk, akkor a gyakorlók xinxingjének megfelelően kell beszélnünk; nem mondhatunk semmi olyat, ami viszályt okozhat, és nem mondunk semmi negatív dolgot sem. Művelőként a Fá mértékével kell magunkat mérlegre helyeznünk, és azt is, hogy mit mondjunk, és mit ne. Ha valamit ki kell mondanod, akkor az addig nem okoz problémát, amíg megfelelsz a gyakorló xinxing színvonalának, amely összhangban van a Fával. Emellett beszélnünk kell a Fáról, és terjesztenünk kell a Fát, így lehetetlen, hogy ne beszéljünk. Amikor a beszéd művelését tanítjuk, akkor arról van szó, hogy képtelen vagy elengedni a hírnevet és a gazdagságot a hétköznapi emberek között, aminek semmi köze egy gyakorló tényleges munkájához a társadalomban; vagy arról, hogy ugyanannak az iskolának a tanulói butaságokról fecsegnek; vagy, hogy ragaszkodásból dicsekszik valaki; vagy ha pletykákat terjeszt; vagy ha valaki a társadalom egyes dolgairól izgatottan és nagy érdeklődéssel beszél. Úgy gondolom, hogy ez mind a hétköznapi emberek ragaszkodása. És úgy vélem, hogy művelnünk kell a beszédünket, ha ezekről a dolgokról van szó. Ezt értjük a beszéd művelése alatt. Egy időben ezt a szerzetesek nagyon komolyan vették, mert tudták, hogy karmát okoznak, ahogy elkezdenek gondolkodni. Ezért művelték a „testet, a szájat és a gondolatokat”. A test műveléséről beszéltek, ami náluk azt jelentette, hogy nem szabad rossz dolgokat tenni; a száj művelése azt jelentette, hogy nem beszélnek; és a gondolatok művelése azt jelentette náluk, hogy még csak nem is szabad semmire gondolniuk. A kolostorokban élő hivatásos művelőkkel szemben nagyon szigorú elvárásokat állítottak fel régen. A gyakorlók xinxing színvonalának megfelelően kell viselkednünk, és minden rendben lesz, amíg felfogod, hogy mit szabad, és mit nem kellene mondanod.